assalamualaikum wbt. untuk tinggalkan jejak, komen sahaja di mana-mana entry bersama link anda. terima kasih! sambil-sambil tu jangan lupa klik nuffnang sekali. kehkeh

16 April 2013

interview MARA 2013 ;)


assalamualaikum wbt

Alhamdulillah hari ni aku dah pun selamat menjalani temuduga program MARA. hehe. eleh, ghamai lagi yang dapat kan?

first aku check nama kat semakan mara hari jumaat. sepatutnya hari khamis tapi disebabkan kesesakan yang teramat sangat di sistem mereka, tak boleh nak check. tu pun aku guna link ke-2 yang mara bukak bagi mengurangkan 'traffic' jam mereka nih. sadis giler masa tu. masukkan ic, tetiba keluar 404 error. name not registered bla bla.

hati dah berdebar-debar. kut-kut la aku memang tak layak memandangkan dah berkali-kali aku try, tetap keluar yang error tu. tapi, Alhamdulillah petang jumaat tu dapat check jugak.

sebagai persediaan nak pergi interview nih, aku ada jugak google maklumat-maklumat atau mungkin juga frequently asked questions during mara's interview ni. bila taip INTERVIEW MARA kat google, terus tersedia link-link blog yang menceritakan pengalaman mereka diinterview. haaa, yang nilah aku cari.

habis menjelajah blog-blog tersebut, tiba-tiba rasa rendah diri la pulaks. melihatkan cara tuan empunya blog mengarang entry full in english, semestinya tahap SEPIKING diorang pun hebat-hebat belaka. tambahan pula ada yang ex student sbpi... mrsm... bla bla bla. semuanya sekolah hebat-hebat. aku ni tahap MARHAEN je :(

my first expectation pasal interview nih adalah sesi temuduga secara berkumpulan. ye la, tahun lepas punya pihak mara jalankan secara berkumpulan.


hoho. berdebarnya. apa la yang aku nak mengarut depan para interviewers tuuu.

aku pun dah prepare sikit-sikit kalau dapat soalan-soalan macam ni ;-

  •    why should mara choose you for this programme?
  •    please describe yourself to us

soalan tahap kacang bagi mereka yang terer speaking. aku yang tak berapa nak terer ni sibuk duk cari point-point apakah yang patut aku jawap bagi soalan macam ni. lebih baik aku prepare sebelum aku tersengih tergaru depan interviewers sekalian. haha

dan untuk memendekkan entry aku kali nih, say what??

ghupe-ghupenya sesi bertulis je. semua di atas hanya 'khayalan' semata-mata. haha. pegang pensel pilih jawapan dan hitamkan di kertas OMR. 0_o

walaupun mara dah nyatakan awal-awal sila bawa pensel dan pemadam tu, ingatkan saja-saja je. mungkin ada ujian sikit sebelum ditemuduga. huh. akhirnya meleset sangkaanku. tak sempat aku nak SEPIKING depan para interviewers kan? haha. nasib-nasib. saja je nak bagi surprise. selama ni, wajib cakap orang putih (speaking) untuk temuduga dia kan?

p/s : soalan-soalan dia memang bikin gua kepanasan dalam dewan tu! berasap kepala aku nih ;) habis tanggal karat yang selama ni mendominasi hampir keseluruhan sel otak aku nih.

6 comments :

zeeQa said...

jom join
http://koala-zeeqa.blogspot.com/2013/04/2nd-giveaway-by-zeeqa.html

Cik Donut said...

interview MARA ???!!! untuk apa erk ??? owh ya anyway thanks follow blog saya yang x seberapa tuh hehe thanks a lot...

nur athirah said...

@Cik Donut hehe. interview mara yang piln ;) welcome!

Nurrul said...

wahh bestnya dapat pilihan dari marah.. harap semuanya berjalan lancar.. :)

Nana Liena said...

moga ada rezeki ya..hehe..kalau lisan okay la kita pun suka gitu..tapi kalau kena bercakap mmg terpinga2 nak fikir..huhu

Ayem Rawi said...

Tumpang tanya, memang takde oral interview ehh utk mara scholarship?