assalamualaikum wbt. untuk tinggalkan jejak, komen sahaja di mana-mana entry bersama link anda. terima kasih! sambil-sambil tu jangan lupa klik nuffnang sekali. kehkeh

18 March 2013

my jpj's driving test!


assalamualaikum wbt

setelah berhempas pulas berpenat lelah belajar kereta hampir tiga bulan, akhirnya tibalah masanya untuk 'kemahiran' memandu aku diuji. HOHO! 


gambar daripada google
bahagian bukit adalah perkara pertama yang diuji. aku agak tidak bernasib baik bila dapat kereta yang meter minyaknya rosak. jarum meter tu asyik duk goyang-goyang walaupun sebelum aku mula naik bukit lagi. naik je bukit, aku tawakkal je tekan minyak sebelum lepaskan handbrake tu. bila dah rasa cukup kuat, vroooom, nasib baik kereta berjaya turun dengan cemerlangnya. haha!

gambar daripada google
parking di sekolah tempat aku belajar tu tak de pun tiang-ting macam ni. so, sendiri tengok la kut-kut bumper kereta dah melepasi line putih tu. masa aku buat parking, jpj tu tak tengok pun. bila dah siap, cepat-cepat dia suruh aku keluar. hehe. kiranya okei la tu kut.

ihsan daripada google lagi
bahagian tiga penjuru lah bahagian yang paling aku benci. masa belajar, memang aku sendiri tak puas hati. kadang-kadang je aku dapat buat bahagian ni dengan jayanya. masa test, nasib baik sekali lagi, jpj tu sibuk duk tengok calon lain di bahagian side-parking tu. haha. laju-laju aku keluar daripada petak tiga penjuru ni sebelum dia perasan bahawa bumper depan dah baham line putih tu masa aku reversekan kereta. bumper je pun, bukan tayar la! ;)

ambik je borang untuk bahagian 2 ni, alhamdulillah lulus! tapi, hati mula rasa takut untuk bahagian 3 pulak.

punya la lama kena tunggu turn untuk bahagian 3 tu. hampir 3.30 petang baru sampai giliran aku. berbaloi jugak tunggu lama-lama bila aku dapat kereta kancil dan pegawai jpj lelaki. seriously aku tak nak kereta viva sebab aku langsung tak pernah drive viva sebelum ni. kancil je la yang menjadi teman suka duka aku selama belajar kereta ni. haha.


mak aihh, tubuh dah jadi macam kayu bila drive tepi pakcik tu. pakcik tu pulak asyik duk komen penukaran gear yang tak seberapa tepat aku tu. dalam hati, hanya tuhan je yang tahu =.=

nasib baik (untuk kali yang keberapa da), pakcik tu suruh aku drive kejap je ;)

sebelum turun kereta, sign borang dan ucapkan terima kasih atas ke'baik'kan pakcik tu. eh, mesti la baik sebab dia bagi aku LULUS walaupun dia kuat membebel masa di jalanraya tadi! haha.


maka tamatlah riwayat lesen Lembu aku tu. wahahaha. babai!


5 comments :

Farah Waheda Wahid said...

wah congrats.... ^_^ ...kakak dulu paling x suka kat bukit...ekekeke...tu sebab sampai sekarang bawak kereta auto jer...

dear...kalau sudi dan ada masa terluang...jemput join...

http://furrasbubblynotes.blogspot.com/2013/03/segmen-featured-me-on-bubbly.html

nur athirah said...

@Farah Waheda Wahid hehe.. seriously taknak dah drive kereta manual pasni.. ;) susah!

Faeytynn Zayn said...

aathirah,mesti best bawak kereta kan? hehehe

Puteri Mama said...

tahniah dear....hahaha..akak pernah rasa pengalaman ni...memang nebes ler..hehehe...klau g chck darah time tu mmg nmpak gya mmg kena drh tinggi dh.hehehe..apa2 pun skrg bwa auto je...manual mcam ayam~hehehe~

nur athirah said...

@Puteri Mama haha.. betul..

nebes gile drive tepi jpj tuu ;)