assalamualaikum wbt. untuk tinggalkan jejak, komen sahaja di mana-mana entry bersama link anda. terima kasih! sambil-sambil tu jangan lupa klik nuffnang sekali. kehkeh

09 November 2013

errrrr je yang banyak


assalamualaikum wbt.

....

errr..

erm eheh.

pelik pulak bila tengok jari aku tup tap tup  tap atas keyboard mengupdate blog. huh lamo giler dah jari aku ni tak exercise wahaha.

memandangkan aku putus asa dengan soalan kalkulus yang mengarut tu, aku ingat nak siapkan slide presentation biologi pulak. tapi, uhm, apa kebenda ntah la yang aku buat tadi. tetiba teringatkan blog ni yang dah berhabuk bebenor nih. haaaaacchhhuuuuummmm (efek bersin eheh)

and now, here, i end up with sweeping, mopping and 'sental'ing my blog after a loooooong period being abandoned by its owner. eheh. nasib baik ingat lagi bahawa aku pernah ada blog suatu ketika dulu.

errr... kbaii hahaha tu je. blog pun dah bersih. bersih kannn??


18 June 2013

new life, new me :)

Assalamualaikum wbt

Yihuuu dapat update blog~ keke. Masa post yang lepas, aku baru je asperian-to-be, maka sekarang aku officially menjadi warga asper di UPM. Universiti putra Malaysia~ gedung ilmu menara budi~ hehe *semangat universiti ke ni?

So far, so good la hidup aku di sini. Kecuali hal-hal yang melibatkan pelajaran huhu. Sekarang ni, aku dah jadi macam starts from nothing from zero haha. Ye la, kita exam spm tu pegang prinsip belajar untuk exam semata-mata. Selepas je exam, terus hilang ilmu-ilmu yang telah belajar tu semua. Haih

Result mara aku? Hehe. Im trying to erase all about that la. Pilihan aku untuk di upm maybe yang terbaik buat aku. Takpe la, engineering dengan aku tak compatible kut hehe. And, of course impian nak belajar di korea berakhir hingga ke saat ini sahaja. Bye2 south korea. Bye2 angan-angan.

Ps: aku dapat mara so secara automatik aku tak dapat jpa. Saying goodbye to engineering germany. Hehe


17 May 2013

ASPerian-to-be :)


assalamualaikum wbt

woit, lamo giler aku tak update blog kan. so, hari ni baru teringin nak update hehe. eh, ada ke yang nak baca nih? 

hai budak-budak SPM yang lain! result upu camna? dapat uni mana? dapat matrik mana? haha

ASPerian! hehe. klu la tu aku dapat uni mana :)

UPM in sha Allah, here i come la. Alhamdulillah tercapai jugak hasrat nak masuk asasi sains pertanian upm. walaupun hasrat murni untuk uitm + usm(pelan jangka panjang la ni) musnah. ugh, lupakan yang tu. anggap je plan A tak dapat, ada lagi plan B!

lagipun, aku dah ada kawan yang dapat ASPer sekali. yeay! sekurang-kurangya tak de la awkward sangat nak cari kawan kat sana ye?

so, ada tak sesiapa yang kat sini dapat ASPer jugak? hai coursemates! *lambai-lambai

dan, ada tak sesiapa yang dapat matrik selangor? hehe

jom la kongsi-kongsi dengan saya korang dapat uni mana, matrik mana kat bawah sana. hehe

saya comel. saya malas nak belajar. saya nak tidur je :P

p/s : jauh di sudut hati, still wishing for the best untuk jpa dan mara tu. haih, sabo je la nak tunggu result tu :(

22 April 2013

Segmen Bloglist Tambah Follower PariPariPutih


assalamualaikum wbt


hehe join! sesapa nak join boleh lah klik banner tu terus ;)

21 April 2013

belajar di oversea. pros or cons?


assalamualaikum wbt.

kalau ditanya kepada semua lepasan-lepasan SPM tahun lepas, mesti hampir 70% jawab berminat untuk sambung belajar di oversea kan? 

masa aku di PUTIK minggu lepas untuk majlis penganugerahan pelajar cemerlang (literallynya ambik duit RM500 sumbangan kerajaan negeri la hehe) , ada makcik yang duduk belakang aku berbual dengan kawan dia kut.

mak cik A : anak dapat berapa A?
mak cik B : 9A. anak awak pulak?
makcik A : 10A. pasni nak pergi sambung belajar kat mana pulak?
makcik B : oh, dia apply mara medic ireland.
makcik A : anak kita dentistry jordan kut. entah la dia. kita ni mana la tahu.

perbualan di atas antara contoh terdekat bagi topik kat atas tu. kebanyakan high scorer spm pilih course medic or dentistry. tu daripada pemerhatian aku je. hehe. dan yang paling penting, semuanya bawah program ijazah luar negara (PILN).

pelajar yang berpeluang ke luar negara ni selalunya dipandang tinggi oleh masyarakat terutamanya di kampung-kampung. macam kes aku ni. ramai je orang sini yang aku tahu sambung belajar di oversea. ada yang medic mesir. ada yang sains aktuari di us. ada juga dentist ireland. hehe.


tentunya persaingan la halangan utama kalau kita apply program-program PILN ni. tambahan pula, ramai orang pandai akhir-akhir ni. tengok la result SPM 2012 tu.hampir 15000++ yang dapat straight As. tu yang straight As kalau yang masuk kategori 'near miss' tu? LAGI RAMAI! (err. terasa la hihi)

ada jugak yang aku baca di blog-blog yang mengatakan kalau course medic, better di malaysia sendiri sebab kita akan lebih familiar dengan sistem hospital-hospital tempatan. tapi, tu yang medic la. 

malah, ada jugak yang kata, better belajar di malaysia sebab environmentnya yang stabil dan aman. kiranya dapat belajar dalam suasana yang baik la. 

tapi ada jugak kelebihan kalau kita belajar di oversea. pertama, pengalaman. orang yang belajar di oversea ni tentunya mempunyai pengalaman yang lebih luas skopnya. cehhh. 

kedua, kelebihan bahasa asing. ini terutamanya bagi yang belajar di negara-negara yang 100% silibusnya dalam bahasa tempatan. macam korea selatan, jepun, perancis or jerman. kakak aku sendiri kata, masa kerja nanti, bolehla apply untuk jadi translator. tak semestinya ambil course engineering kerja pun engineer. tapi, ni mungkin untuk pelajar bawah jpa or mara sahaja. sebab selalunya yang bawah syarikat seperti petronas, sime darby dan lain-lain, kita akan terikat dengan syarat perjanjian tajaan tu kan? mestilah kita diwajibkan berkhidmat dengan mereka untuk beberapa tahun. 


ada senior aku yang baru je fly ke jepun bulan lepas kata makanan harian mereka di jepun, telur dan ikan je. haha. confirm rindukan masakan malaysia kan?

bagi aku, kalau kita ada minat yang tinggi, everything's gonna be alright kut. aku sendiri apply program kejuruteraan korea for both mara and jpa. hehe. kenapa aku pilih korea? entah. habis la aku kalau tergagap-gagap nak jawab soalan macam ni jika disoal masa interview jpa tu nanti. takkan nak jawab macam ni kut,
err sorry sir. i'll try to ask myself why i choose korea after this.
haha. terus interviewer tu pangkah! out of the list! sebab tak dak self-confidence nak jawab soalan mudah.

err sebenarnya aku tak nak meletakkan sepenuh harapan untuk program nih. especially bila lepas buat ujian kelayakan mara tu. dengan soalan yang entah apa-apa, dengan diri ini yang tak seberapa hebat macam orang lain. jadi, bila ada orang yang tanya lepas ni nak belajar kat mana pulak? i'll just answer, tunggu keputusan upu, berharap sangat kalau dapat asasi sains uitm ataupun asasi sains pertanian upm. in sha Allah kalau ada rezeki.

dapat interview untuk mara dan jpa pun dah cukup bersyukur hehe.

doakan dan lets wish me good luck di bawah ye ;)

dream

16 April 2013

interview MARA 2013 ;)


assalamualaikum wbt

Alhamdulillah hari ni aku dah pun selamat menjalani temuduga program MARA. hehe. eleh, ghamai lagi yang dapat kan?

first aku check nama kat semakan mara hari jumaat. sepatutnya hari khamis tapi disebabkan kesesakan yang teramat sangat di sistem mereka, tak boleh nak check. tu pun aku guna link ke-2 yang mara bukak bagi mengurangkan 'traffic' jam mereka nih. sadis giler masa tu. masukkan ic, tetiba keluar 404 error. name not registered bla bla.

hati dah berdebar-debar. kut-kut la aku memang tak layak memandangkan dah berkali-kali aku try, tetap keluar yang error tu. tapi, Alhamdulillah petang jumaat tu dapat check jugak.

sebagai persediaan nak pergi interview nih, aku ada jugak google maklumat-maklumat atau mungkin juga frequently asked questions during mara's interview ni. bila taip INTERVIEW MARA kat google, terus tersedia link-link blog yang menceritakan pengalaman mereka diinterview. haaa, yang nilah aku cari.

habis menjelajah blog-blog tersebut, tiba-tiba rasa rendah diri la pulaks. melihatkan cara tuan empunya blog mengarang entry full in english, semestinya tahap SEPIKING diorang pun hebat-hebat belaka. tambahan pula ada yang ex student sbpi... mrsm... bla bla bla. semuanya sekolah hebat-hebat. aku ni tahap MARHAEN je :(

my first expectation pasal interview nih adalah sesi temuduga secara berkumpulan. ye la, tahun lepas punya pihak mara jalankan secara berkumpulan.


hoho. berdebarnya. apa la yang aku nak mengarut depan para interviewers tuuu.

aku pun dah prepare sikit-sikit kalau dapat soalan-soalan macam ni ;-

  •    why should mara choose you for this programme?
  •    please describe yourself to us

soalan tahap kacang bagi mereka yang terer speaking. aku yang tak berapa nak terer ni sibuk duk cari point-point apakah yang patut aku jawap bagi soalan macam ni. lebih baik aku prepare sebelum aku tersengih tergaru depan interviewers sekalian. haha

dan untuk memendekkan entry aku kali nih, say what??

ghupe-ghupenya sesi bertulis je. semua di atas hanya 'khayalan' semata-mata. haha. pegang pensel pilih jawapan dan hitamkan di kertas OMR. 0_o

walaupun mara dah nyatakan awal-awal sila bawa pensel dan pemadam tu, ingatkan saja-saja je. mungkin ada ujian sikit sebelum ditemuduga. huh. akhirnya meleset sangkaanku. tak sempat aku nak SEPIKING depan para interviewers kan? haha. nasib-nasib. saja je nak bagi surprise. selama ni, wajib cakap orang putih (speaking) untuk temuduga dia kan?

p/s : soalan-soalan dia memang bikin gua kepanasan dalam dewan tu! berasap kepala aku nih ;) habis tanggal karat yang selama ni mendominasi hampir keseluruhan sel otak aku nih.

03 April 2013

KHAS BUAT PEMALAS


assalamualaikum wbt.


haha. lempang diri sendiri! sebijik sama dengan aku masa SPM dulu.

umi aku : athirah! tido nampak. dah study ke nih?
aku : heheh. belum *muka comel.
umi aku : gi study nuh! *muka garang.

umi aku sendiri geleng kepala bila tengok aku duk relaks memanjang. siap bagi warning lagi.

erk, takut. terus purak-purak hadap buku ;) hoho. pura-pura je. mata ke buku, hati entah ke mana. termenung depan buku!

dan, buat bakal calon SPM, tolong jangan contohi gambar di atas ;)

25 March 2013

Manusia yang tak pernah bersyukur


assalamualaikum wbt.

  •   sebelum SPM, berdoa kepada Allah swt mintak dipermudahkan untuk jawab soalan
  •   selepas SPM, berdoa kepada Allah swt agar dikurniakan keputusan yang cemerlang
  •   bila tak dapat straight As or capai target, ADAKAH KITA MENGUCAPKAN ALHAMDULILLAH KEPADA-NYA?
mungkin ada segelintir daripada kita yang lupa. lupa bahawa setiap yang terjadi ada hikmahnya. lupa bahawa Allah swt telah merancang segalanya untuk kita.



janganlah kita berputus harapan bila tak dapat keputusan yang baik. berapa A SPM tu tak penting. yang paling penting, ilmu yang kita dapat sepanjang 11 TAHUN kita belajar di sekolah.
p/s : result aku cukup-cukup makan je untuk apply PILN. haha. doakan supaya dipermudahkan permohonan aku tu yer? erk, actually, tak isi pun lagi ;)

18 March 2013

my jpj's driving test!


assalamualaikum wbt

setelah berhempas pulas berpenat lelah belajar kereta hampir tiga bulan, akhirnya tibalah masanya untuk 'kemahiran' memandu aku diuji. HOHO! 


gambar daripada google
bahagian bukit adalah perkara pertama yang diuji. aku agak tidak bernasib baik bila dapat kereta yang meter minyaknya rosak. jarum meter tu asyik duk goyang-goyang walaupun sebelum aku mula naik bukit lagi. naik je bukit, aku tawakkal je tekan minyak sebelum lepaskan handbrake tu. bila dah rasa cukup kuat, vroooom, nasib baik kereta berjaya turun dengan cemerlangnya. haha!

gambar daripada google
parking di sekolah tempat aku belajar tu tak de pun tiang-ting macam ni. so, sendiri tengok la kut-kut bumper kereta dah melepasi line putih tu. masa aku buat parking, jpj tu tak tengok pun. bila dah siap, cepat-cepat dia suruh aku keluar. hehe. kiranya okei la tu kut.

ihsan daripada google lagi
bahagian tiga penjuru lah bahagian yang paling aku benci. masa belajar, memang aku sendiri tak puas hati. kadang-kadang je aku dapat buat bahagian ni dengan jayanya. masa test, nasib baik sekali lagi, jpj tu sibuk duk tengok calon lain di bahagian side-parking tu. haha. laju-laju aku keluar daripada petak tiga penjuru ni sebelum dia perasan bahawa bumper depan dah baham line putih tu masa aku reversekan kereta. bumper je pun, bukan tayar la! ;)

ambik je borang untuk bahagian 2 ni, alhamdulillah lulus! tapi, hati mula rasa takut untuk bahagian 3 pulak.

punya la lama kena tunggu turn untuk bahagian 3 tu. hampir 3.30 petang baru sampai giliran aku. berbaloi jugak tunggu lama-lama bila aku dapat kereta kancil dan pegawai jpj lelaki. seriously aku tak nak kereta viva sebab aku langsung tak pernah drive viva sebelum ni. kancil je la yang menjadi teman suka duka aku selama belajar kereta ni. haha.


mak aihh, tubuh dah jadi macam kayu bila drive tepi pakcik tu. pakcik tu pulak asyik duk komen penukaran gear yang tak seberapa tepat aku tu. dalam hati, hanya tuhan je yang tahu =.=

nasib baik (untuk kali yang keberapa da), pakcik tu suruh aku drive kejap je ;)

sebelum turun kereta, sign borang dan ucapkan terima kasih atas ke'baik'kan pakcik tu. eh, mesti la baik sebab dia bagi aku LULUS walaupun dia kuat membebel masa di jalanraya tadi! haha.


maka tamatlah riwayat lesen Lembu aku tu. wahahaha. babai!


09 March 2013

Segmen : My Best K-Drama by Aziera


assalamualaikum wbt.

oit oit, join segmen lagi. hehe. dah lama teringin nak join segmen pasal k-drama, kpop dan segala perkataan yang ada huruf k di depannya ;)


//klik banner cute di atas untuk join. 

drama yang saya pilih sebagai my best k-drama ever ialah drama ROOFTOP PRINCE! err, drama ni tak menyebabkan saya keluar air mata darah, tapi menyebabkan saya gelak macam orang gila.


drama ni mengisahkan seorang putera mahkota dari era joseon tersesat dalam dunia moden semasa dia cuba merungkai misteri pembunuhan puteri mahkotanya. pffftt. *ketidaklogikan disini :)

kenapa saya minat sangat dengan drama PUTERA ATAP ni ?
  • fakta pertama : sebab PARK YOO CHUN yang jadi watak utamanya!
  • fakta kedua : sebab PARK YOO CHUN yang jadi watak utamanya!
  • fakta ketiga : sebab PARK YOO CHUN yang jadi watak utamanya!

dan, memandangkan saya  dah tak tahu nak tulis apa, saya letak gambar pinjam banyak-banyak boleh? hihi


part paling sedih dalam drama ni



wahahaha. yang ni memang sengal!



ending yang agak pelik. lama jugak nak paham ending drama ni. haha. lembab!



terima kasih sudi singgah ;)


p/s : reaksi aku bila dimarahi cikgu memandu kat sebelah. wahahaha

05 March 2013

Jom Tukar Link


assalamualaikum  wbt.


jom join! klik banner untuk ke blog penganjur ;)



04 March 2013

SEGMEN REVIEW BLOG SAYA BY ZYRA POTPET


assalamualaikum wbt


saya join segmen ni. berminat nak join? klik banner. 

p/s : eh, kalau dah baca entri ni, jom la join sekali ;)

28 February 2013

Zaman Kegemilangan FRIENDSTER! =.=


assalamualaikum wbt.

p/s : masihkah anda ingatkan username dan password friendster anda? ;)

hoho, logo yang amat saya rindui. lol!

buat anda yang dah lupa atau mungkin tak ingat apa itu friendster, ni penerangan pendek yang mungkin dapat mengembalikan ingatan anda yang errr, dah tak power tuu.
FRIENDSTER merupakan satu laman sosial yang wujud jauh lebih awal daripada facebook apatah lagi twitter. konsep yang digunakan juga hampir sama dengan facebook kerana laman ini berasaskan prinsipnya iaitu, UNTUK MENAMBAH KENALAN. haha//
saya 'SAYANGKAN'  friendster sebab ;- //lol

  • saya mula kenal dunia internet selepas saya ada account friendster 
  • saya register account email yahoo semata-mata nak register friendster *hahahahahahaha!!!!
  •  saya dapat design profile friendster saya ikut sesuka hati. boleh pakai background, dapat letak widget liplapliplap, dapat promote gambar sendiri ;) ala-ala blog gitu!
  • balik je sekolah (masa tu saya di tingkatan 1) terus laju log in friendster. huh, apa kejadahnya? haha
kat friendster, kemudahan nak chatting tu memang takde. butang like, share dan komen pun tak pernah wujud. kalau kita tulis status, hah, lantak la apa orang lain nak kata. tak payah nak pikir berapa orang nak like status kita apatah lagi retweet! haha.

satu-satunya cara pengguna friendster nak berkomunikasi adalah dengan saling berinteraksi di profile masing-masing. tersangatlah open minded pengguna friendster masa tu kan? dan yang paling penting, cinta friendster dan sebagainya tak wujud pun di zaman tersebut. 


akhirnya, friendster dilupakan. agaknya ada lagi ke manusia di bumi ni yang guna friendster? haha. erk, myspace pulak camne?

dulu, ketika masih lagi di bangku sekolah, saya balik sekolah, log in friendster. budak-budak sekarang, dalam kelas pun sempat duk tweet tweet bagai. zaman berubah. 


p/s : sesiapa yang pernah melalui zaman FRIENDSTER dan MYSPACE, sila angkat errm, tangan anda!
the world is changing. dulu, internet susah nak dapat. sekarang ni, tak kira dimana jua, internet wajib ada! dulu, zaman mak-mak ayah-ayah kita, komputer pun kenal lepas masuk universiti je. sekarang ni, rasanya semua golongan pun kenal komputer. dulu, bertapa di perpustakaan kalau ada nak rujuk buku, sekarang taip kat google je. 
mungkin generasi kanak-kanak yang lahir tahun 1995 ni generasi pertengahan kut sebab kami masih lagi ada pengalaman main lompat getah, masak-masak, dan semua jenis permainan kanak-kanak yang popular dulu. dan kami juga sempat merasa perubahan teknologi. hehe. seimbang!

ba ba boyo, ba boyo ekor panje. mu nok jadi ko tokse? //haha. orang kelantan mesti paham punyo!

entri merapu tetengah malam.

27 February 2013

Segmen Kenali Saya Purple Sweetyzhanieyz83


assalamualaikum wbt

saya join segmen lagi!!

nak join? klik banner atas ni. tak rugi woo kalau kita join segmen. 

antara kelebihan menyertai segmen :
  • dapat follower baru *hehehe ;)
  • dapat kenal ramai blogger-blogger lain. tak la jadi macam katak bawah tempurung. *ceehhhhh!
p/s : cik akak, errr, berminat dengan hadiah novel tu! hihi. 
tata. join ye. anda yang baca post ni diwajibkan join. mandatori ;)



26 February 2013

Segmen Blogwalking oleh Eraz Fadli


Eraz Fadli mengajak semua blogger untuk join Segmen Blogwalking oleh Eraz Fadli.. Segmen yang sangat simple dan insyaallah akan memberi manfaat kepada semua.. Segmen ini bermula pukul 8.30 pagi hingga 11.59 malam ini sahaja.. Top Refferal akan mendapat sesuatu daripada Eraz Fadli.. 

Syarat : -
  1. Follow blog Eraz Fadli , dan like Page E'raz Fadli..
  2. Buat tajuk entri Segmen Blogwalking oleh Eraz Fadli..
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan publish entri..
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen..

# Senang.. Idea cara yang simple dan mudah ini Eraz Fadli kreditkan kepada blogger Mia Liana.. 

25 February 2013

Novel Talk : Cintaku Luruh di Oxford


assalamualaikum wbt.

seperti yang anda sedia maklum, saya ni manusia yang bergelar kaki novel. bukan semua genre novel saya minat. dan kali ni, jom, saya kongsikan sebuah novel yang amat menarik untuk si kaki novel semua, hihi ;)


inilah dia, Cintaku Luruh di Oxford hasil karya sepasang suami isteri, Noor Suraya dan Imaen. sweet kan pasangan ni? tulis novel sama-sama. kongsi minat yang sama. hurm, nampaknya, aku pun kena cari laki yang ada minat yang sama macam aku. erk, minat aku ni apa sebenarnya eh? haha.


novel ni terbahagi kepada dua bahagian. bahagian 1 berkisar kisah Zuha-Falah di Oxford, manakala bahagian 2 kepada kehidupan mereka berdua di Malaysia setelah bergelar pengurus ladang(Falah) dan guru pelatih(Zuha).

aku lebih sukakan bahagian 2 walaupun di bahagian 1, ceritanya berkisar kepada kehidupan mereka sebagai seorang pelajar Uni. Oxford di Lady Margaret Hall. mestilah best part belajar di oversea tu sebab aku pun berangan nak sambung belajar kat oversea jugak. haha. tapi, part di Bukit Dussek lebih menarik bagi aku. rasa macam nak pergi ke Bukit Dussek, tinggal kat sana jugak, dan yang lebih penting, berjumpa dengan pengurus ladang macam Falah yang digambarkan awet muda dan sedap mata memandang. haha. gedik. tapi, seriously, aku dah jatuh 'cinta' dengan watak Falah tu. bersederhana. Falah berjaya sambung belajar di Oxford walaupun keluarganya miskin berkat usahanya. tabik!

suasana di Bukit Dussek dapat aku gambarkan dengan mudah dalam kepala aku ni. aku teringatkan ladang kelapa sawit yang pernah aku lihat dari dalam bas masa dalam perjalanan ke Taman Negara Kuala Koh nun jauh di Gua Musang. yang masih aku ingat, ada sebuah kawasan, mungkin menjadi pekan kecil ladang tu sebab ada sebuah klinik desa, beberapa kedai runcit dan banyak kediaman yang kecil di sekitar kawasan tersebut. memang sebijik macam yang Noor Suraya dan Imaen gambarkan Bukit Dussek ni. cuma, aku tak nampak pun sekolah dan kedai makan kat pekan kecil tu. 

novel ni jugak amat ringan sebab tidak terlalu dipadatkan dengan konflik-konflik yang amat 'over' macam novel-novel melayu lain yang tipikal. sejujurnya, aku paling tak suka baca novel yang penuh dengan konflik yang mungkin tidak logik berlaku dalam kehidupan sebenar. tapi, walaupun jalan ceritanya ringan, bahasanya, fuhhh! memang penuh dengan sastera. ayatnya yang tersusun dan penuh dengan keindahan.


bukunya yang teramat-amat tebal. aku ambik masa dekat tiga minggu untuk habiskannya. dan kerana novel ni terlalu tebal, aku tak tahu apa lagi yang patut aku kongsikan. lebih baik anda semua membelinya tidak kiralah di kedai buku atau secara online. oh ya, novel ni di bawah penerbitan JsAdiwarna, iaitu anak syarikat Jemari Seni Publications jugak. novel-novel lain JsAdiwarna pun boleh tahan bestnya.


tentang penulis yang tercetak di kulit belakang novel ni.

Noor Suraya, seorang penulis yang menulis penuh dengan keindahan. Imaen pulak aku kenal melalui novelnya yang bertajuk Seikat Kembang Merah yang agak thriller tapi best! gandingan yang hebat.


Cik Hud Merah a.k.a Zuha. hihi.

dan ni gambar tambahan bagi yang tidak pernah tahu mengenai kewujudan Taman Negara Kuala Koh di Gua Musang, Kelantan ni. hehe



*gambar pinjam dari google tersayang

aku pun first time tahu pasal ni masa aku pergi sana untuk TM Earth Camp Zon Timur 2010 anjuran Kelab Pencinta Alam dan TM masa tu. masa tu, ada jugak berhajat nak datang sini lagi sekali, tapi, setakat ni, tu je la kali pertama dan terakhir aku menjejakkan diri di taman negara ni. haha.

24 February 2013

Segmen header siapa paling awesome part 2


assalamualaikum wbt.

yeay, saya join segmen ni walaupun header langsung tak owsem lagi HODOH!


nak join, klik header atas ni ;)
semua blog sponsor dan juga fanpage mereka telah saya follow dan like.
hadiah yang ditawarkan : topup RM30, RM20, RM10 dan banyak lagi.
jom pakat kito masuk segmen ni rama-rama.. haha

20 February 2013

aku sebagai doktor -.-


assalamualaikum wbt.

budak comel ;)

disember 2008 (tarikh tak ingat)

hari ni masuk 3 hari dah aku dan kakak aku bermalam di hospital. hurm, sebab kami telah 'dipertanggungjawabkan' untuk jaga nenek (tok we) aku yang diwadkan. bagi aku bestnya kalau satu hari nanti aku dapat kerja kat sini. haha. mungkin sebagai seorang doktor! aku suka sangat dengan bau ubat dan juga, kot putih doktor!!

nenek aku ditempatkan bersama-sama 3 orang lagi pesakit dalam sebuah kubikel. depan katil nenek aku, ada seorang makcik, chinese. salah satu daripada kakinya terpaksa dipotong akibat kencing manis a.k.a diabetes. sebelah nenek aku pulak, ada seorang kakak (masih muda) yang kakinya juga luka teruk akibat accident. tiap-tiap hari, nurse datang bersihkan luka kaki dia tu. depan katil kakak ni, mak dia. tapi, mak dia tak teruk sangat lukanya. mereka berdua ni asal besut. punya la jauh kut besut dengan HUSM kubang kerian ni. tapi, menurut mereka, HUSM ni lebih dekat berbanding mana-mana hospital kat kuala terengganu tu. 

kadang-kadang, kakak yang duduk sebelah katil nenek aku panggil aku. dia nak minta tolong sapukan ubat kat lengan dia. ada jugak beberapa kali aku dipanggil sebab dia nak aku tolong tuangkan ubat untuk dia. manakala, makcik chinese kat depan tu pulak, ada jugak beberapa kali minta tolong aku bancuhkan milo untuk dia. mula-mula, susah nak paham apa yang dia sebut sebab dia agak pelat. tapi, kakak aku lah yang tolong translatekan untuk aku. hehe.

tiap-tiap pagi, ada doktor yang akan melawat pesakit-pesakitnya. tapi, selalunya, bila ada doktor yang datang check keadaan nenek aku, aku dan kakak pasti mencari alasan untuk keluar dari wad. hihi. malu sebab ramai jugak doktor pelatih yang ikut serta memeriksa keadaan nenek aku. ada la dalam 2-3 orang doktor pelatih.

tapi, dalam malu-malu kucing aku pun, aku pernah la jugak meng'usha' sorang doktor ni yang mungkin in charge untuk makcik chinese depan tu kut. err, usha? tak la. doktor ni dah masuk kategori pakcik-pakcik. aku selalu perhatikan cara dia layan makcik chinese tu. aku tengok, dia pun macam susah nak paham apa yang makcik tu cakap. tapi, dia sabar. mungkin dia terperasan la kut bahawa aku selalu je perhatikan cara dia buat kerja. dia tanya aku, "tingkatan berapa?". aku jawab, "tingkatan satu". masa tu aku baru je tingkatan satu. "nak jadi doktor ek?", dia tanya sambil tangannya duk check tekanan darah makcik tu kut, entah. "err.." hehe. aku jawab sambil tersengih.

akhirnya, nenek aku dah dapat kebenaran untuk keluar hospital. di rumah, umi aku sibuk duk cerita pasal 'jiran-jiran' nenek aku kat wad tu. rupa-rupanya, kakak yang di sebelah katil nenek aku tu ada kirimkan ucapan terima kasih untuk kami. hihi. sebenarnya, aku dan kakak aku, malu nak berbual dengan orang kat sekeliling tu. tapi, kami ringan je untuk menghulurkan bantuan ;) sebab tu la, dia kirimkan melalui umi aku. lagipun, umi aku tu, bila sampai turn dia untuk teman nenek aku, huisyh, sakan dia berbual dengan orang lain. hurm, harapkan aku dan kakak aku, senyap je la. malu!

tapi, yang terkesan di hati aku adalah masa aku duk perhatikan doktor tu. sampai sekarang aku ingat layanan baik dia terhadap makcik tu. err, tapi, semua doktor pun bagi layanan baik kepada para pesakitnya,  kan? 

2010 (lepas PMR)

aku telah pun menanam cita-citaku untuk jadi seorang doktor. lalu, aku pilih untuk masuk ke aliran sains.

2011(tingkatan empat)

tawaran MRSM aku tolak. err, manja sangat nak berpisah dengan family kut? lagipun, jauh la. kuantan!tak sanggup. hihi. tapi, aku terpikir, boleh ke aku nak capai cita-cita aku untuk jadi doktor dengan hanya belajar di sekolah harian biasa ni? kalau mrsm, tentulah peluang lebih cerah.

dan masa aku duk serabut nak buat keputusan tu, aku pikir. belajar mana-mana pun, tak semestinya kita gagal untuk dapat kejayaan. kalau masuk sekolah bagus tapi pemalas, habuk pun tarak la. lagipun, ada je senior-senior aku di sekolah harian biasa ni yang dapat menyambung pelajaran dalam ijazah perubatan.

2012 (sebelum SPM)

menanam azam untuk dapat A+ untuk subjek biologi dalam SPM nanti.

2012 (beberapa bulan sebelum SPM)

minat dah beralih arah ke bidang farmasi. tapi, masih konfius! akhirnya, aku ambik keputusan, hentam je la. asal dapat cemerlang dalam semua matapelajaran!

2013(selepas SPM)

tak yakin dengan apa yang telah aku jawab dalam SPM, dan apa yang telah aku usahakan sepanjang 2 tahun di menengah atas. dan, umi aku pun ada tanya, sanggup ke aku jadi doktor ni? bekerja sebagai doktor perubatan amat meletihkan. *berdasarkan apa yang aku lihat pada mak saudara aku yang bekerja sebagai doktor. 

tawakkal kepada Allah SWT. sesungguhnya, Dia lah yang Maha Berkuasa.

kalau aku tak dapat keputusan yang cemerlang atau dengan kata lain, cukup-cukup makan je, aku dah ada Plan B. 
plan A : dapat asasi farmasi atau perubatan di UIA atau mungkin asasi sains pertanian UPM. sekiranya dapat asasi sains pertanian, aku bercadang untuk apply untuk ijazah perubatan veterinar sehabisnya asasi di sana. hihi. umi aku kata, okay sebab aku pun minat dengan binatang.
plan B : kalau tak dapat asasi, masuk matrikulasi pun best jugak. struggle sungguh-sungguh kat sana, dan kalau dapat cemerlang matriks, apply ijazah perubatan USM pulak. haha. dekat dengan rumah aku. dapat la aku berangan-angan drive berulang-alik dari USM ke rumah aku. hihi. dapat balik tiap-tiap hujung minggu ;)

18 February 2013

pakatan untuk 'membunuh'


assalamualaikum wbt.

masa kejadian : tengahari 17 februari 2013, 12.15 pm.

setelah 3 kali duk pusing bahagian parking dan tiga penjuru, cikgu memandu aku a.k.a pakcik moody tu dah bagi isyarat stop. sebenarnya, aku tak perasan pun dia dah suruh aku stop sebab dia duduk punyala jauh dari tempat aku tengah practice ni. tetiba je kawan aku, ipa datang mai bukak pintu kereta pastu masuk ke seat belakang.

ipa : pakcik tu suruh stop pastu bawak kereta ni pergi depan. nak balik la tu kut.
aku : oh, ye eh? tapi, dia buat selamba je tengok sini. (dalam hati happy sebab argh, finally, sesi tamat. letih!)

maka, aku lepaskan clutch perlahan-lahan. kereta mula bergerak. gear 1 aku gantikan dengan gear 2. hihi.

tiba-tiba....
aku nampak cikgu memandu aku tu tengah jalan kaki  betul-betul depan aku. selamba je dia jalan kat tengah-tengah jalan. dia ingat takde orang yang berani rempuh dia ka? kaki aku dah ready di clutch. erk, tapi  sebenarnya kereta tu bergerak teramat-amatlah perlahan. jadi, rasanya, bagi yang dah pro, tak perlu clutch bagai. 

aku : ipa, camne ni? eiii, menghalang jalan betul!
ipa : huh, rempuh je dia tu, senang cerita. 

akhirnya, aku tekan clutch pastu brek kereta. lagipun, kat depan tu ada simpang. haih, tak jadi pakatan GILA kami hari ni.


WOI ATHIRAH! MEMBUNUH TU DOSA BESAR!! *hehe

07 February 2013

stuck


assalamualaikum wbt.


soalan ke-30 dan 31. arghh! i'm being stuck on this confusing 'questions'!!!!

05 February 2013

aku dan kereta.. part 2!


assalamualaikum wbt!


*gambar takdak motif*
  • muka aku bertambah gelap sebab asyik sangat berjemur tetengah panas tunggu turn nak belajar side parking dan tiga penjuru. tak pernah pulak aku terlintas, krim sunblock pun amat-amat diperlukan sepanjang proses mendapatkan lesen kereta ni! hurmm~
  • aku sempat mentelinga masa cikgu memandu aku bercakap dengan sorang budak lelaki ni. erk, budak? tapi, umur dia lagi tua daripada aku. dia ni belajar kat uitm lendu. tiba-tiba, aku teringatkan cerita hantu uitm lendu yang hangat diperkatakan di segala jenis laman sosial baru-baru ni. hurm, wajib kena interbiu budak ni lain kali. hehe. sebenarnya, betol ke tak cerita tu? konpius =.=
  • telinga aku kini dah jadi lali dengar pakcik yang garang kuasa dua tu membebel. wohaha. good job!
  • kaki aku makin terer melepaskan clutch dengan baik. no more enjin yang knocking disebabkan kecuaian dengan clutch. *athirah! jangan riak!
  • dengki gila tengok orang lain terer bawak kereta! arghh. kenapa la aku ni lembap sangat nak pandai ni?
sapa yang tak nak straight As SPM kan? ;) Ya Allah, kurniakanlah kejayaan yang terbaik buatku.


cuba tengok gambar quote kat atas! haha. kalau tak silap, tu buku teks sejarah kan? pastu, yang kira-kira tu nampak macam sedang menyelesaikan masalah nombor matrik. haha. let past be the past. tapi, rindunya zaman sekolah!

27 January 2013

aku dan kereta.... seriously -.-


assalamualaikum wbt. 

satu berita baik untuk yang minat PARK YOO CHUN! huh? park yoo chun? siapa tu? park yoo chun tu apa? kepada sesiapa yang tak kenal park yoo chun, lebih baik anda skipkan je perenggan ni sebab dah terang lagi bersuluh berita ni langsung takde kena mengena dengan yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia. cuma nak cakap drama I MISS YOU bakal ditayangkan kat tv9 hari isnin ni jam 9.30 pm. anda dipersilakan duduk di depan tv kat rumah masing-masing ye. terima kasih.

kembali ke topik asal.

aku berani cakap kat sini yang 80% daripada SPM leavers yang terlepas daripada plkn akan mendaftar masuk ke mana-mana sekolah memandu yang terdekat kan? aku pun termasuk dalam golongan 80% tu. tahun lepas *28th december , aku telah pun selamat mengikuti kursus KPP selama 5 jam. huhu, 5 jam yang amat menyeksakan. aircond dalam bilik tu memang sejuk yang amat-amat sejuk! (?)

minggu lepas, aku dah pun dapat menghabiskan masa 2 jam untuk latihan yang sepatutnya berjumlah 8 jam secara totalnya. dengan pendeknya, aku rumuskan, aku stress, tension giler dengan pakcik a.k.a cikgu memandu aku tu. haiya pakcik, cik adik sini baru je 3 kali pegang stereng kereta tu seumur hidup dia. takkan nak menyinga dah kut? sabar la.

masa bengkel 3 jam di litar sebelum dapat lesen L hari tu, hampir 2 jam 30 minit aku duk tunggu pakcik-serba-tak-kena tu. dia kata, dia keluar kejap pergi hantar pelajar-pelajarnya yang lain. lastly, 30 minit terakhir sebelum sesi aku berakhir, dia datang. and guess what, dalam masa 30 minit, dia dapat ajar 2 orang anak muridnya yang langsung tak tahu apa-apa pasal kereta ni cara-cara nak bagi kereta tu jalan ke hadapan. dalam masa sebanyak 15 minit secara puratanya, aku dapat la jugak akhirnya memandu kereta kancil pusing litar 3 or 4 kali pakai gear 2 tanpa tekan minyak langsung! haha. hebat kan pakcik ni menangguh-nangguhkan masa? dapat la dia jimatkan masa dia tapi bazirkan masa kami berdua ni. huh.

seminggu lepas tu, lesen L aku pun siap. so, maknanya sesi latihan 8 jam aku pun bermula. sebelum start tu, nervous giler. pengetahuan aku pasal kereta memang sifar, zero! tiba-tiba, dia suruh aku bawak kereta tu kat jalan. nasib baik, area sekolah tu jugak. jalan tu pun jalan kampung je. takdela sibuk sangat dengan kereta lain. cuma yang aku perasan, ada la jugak sebijik treler potong kereta kancil kecil molekku tu. ops, kereta cikgu aku. sepanjang perjalanan kami, penuh telinga aku dengar dia membebel. time aku nak buat u-turn, aku terlepas clutch cepat sangat menyebabkan enjin kereta mati kat tengah-tengah jalan. zup, berdesup dia marahkan aku. then, masa nak membelok kanan masuk pintu pagar sekolah memandu tu pulak, sekali lagi aku terlepas clutch. adeh, agaknya deria sentuh kat tapak kaki aku ni tak berfungsi kut. hisyh.

sabar je la, athirah! ada 3 per 4 jam lagi untuk aku berdepan muka pakcik-serba-tak-kena ni. kalau orang lain boleh je pandu kereta dengan mudah, kenapa bukan aku kan?
p/s : tengok muka pakcik tu pun rasa sakit hati. apatah lagi dengar dia membebel tak habis-habis atas kereta. huh. cikgu yang super garang!
lebih baik tengok muka park yoo chun daripada muka pak cik tu.





detektif han jung woo yang agak berperut buncit. haha, terperasan perut park yoo chun yang buncit tu dalam episod mana entah. nasib baik tv9 bermurah hati nak tayangkan drama ni. tak payah susah-susah tengok kat viki lagi! yeay, kamsahamnida tv9!